MANAGEMENTUL RISCULUI

Impune actualizarea stilului de management, din unul corectiv în unul reactiv, in vederea identificarii si atenuarii riscurilor. Faciliteaza realizarea eficienta si eficace a obiectivelor stabilite, asigurand conditiile de baza pentru un control intern sanatos. 

Riscurile sunt identificate si evaluate periodic, din perspectiva combinatiei dintre probabilitatea si impactul pe care materializarea respectivei posibilitati il va avea. Rezultatul evaluarii combinatiei probabilitate – impact este denumita expunerea la risc. Managementul riscului parcurge etapele de identificare a riscului inerent asociat activitatilor desfasurate in oricare domeniu. Se face evaluarea si analiza riscului, ierarhizarea si stabilirea masurilor privind diminuarea și gestionarea lor. Analiza financiara a costurilor asociate tratarii riscurilor este etapa urmatoare. Procesul este finalizat prin evaluarea de risc si analiza inchiderii riscului solutionat.

Activitatile desfasurate in vederea identificarii riscurilor

 • Studierea problemelor intervenite in cadrul activitatilor desfasurate de organizatie, cu efect de nerealizare a obiectivelor generale sau specifice
 • Identificarea cauzelor care au generat problemele, probabilitatea aparitiei lor si impactul asupra obiectivelor
 • Estimarea probabilitatii de materializare a acestora si impactul la risc, utilizand scala in trepte
 • Riscurile trebuie identificate la orice nivel unde se sesizeaza ca exista consecinte asupra atingerii obiectivelor si pot fi luate masuri specifice de solutionare a problemelor, ridicate de respectivele riscuri

CATEGORII DE RISCURI

 • Riscuri care depind de mediul extern: politice, economice, socio-culturale, tehnologice, juridice, de mediu
 • Riscuri operationale privind: desfasurarea activitatii; resurse active, umane, materiale, financiare, informationale; regularitate si corectitudine; flexibilitate si adaptabilitate; securitate sociala, informationala;
 • Riscuri care depind de schimbare privind: noi strategii; noi politici; noi proiecte

COMBINATIA DINTRE NIVELUL ESTIMAT AL PROBABILITATII SI NIVELUL ESTIMAT AL IMPACTULUI CONSTITUIE EXPUNEREA LA RISC

In baza careia se realizeaza profilul riscurilor. Evaluarea probabilitatii de materializare a riscului inseamna determinarea sanselor de aparitie a unui rezultat specific. Evaluarea impactului asupra obiectivelor in cazul materializarii riscurilor reprezinta analiza consecintei asupra obiectivelor (rezultatelor) asteptate, care poate fi, in functie de natura riscului, negativa sau pozitiva.

EXPUNEREA LA RISC

Reprezinta consecintele, ca o combinatie de probabilitate si impact, pe care le poate resimti o organizatie in raport cu obiectivele prestabilite in cazul in care riscul s-ar materializa.

SOLICITA OFERTA

Click pe imagine pentru a o mari!

Gandirea bazata pe risc devine astazi esenta performantei in management, care garanteaza calatoria leadership-ului  cu destinatia Managementului Calitatii Totale (TQM)
 1. PLAN-PLANIFICA

Definiti obiectivul/ obiectivele si predictiile asociate
(Cine? Ce? Unde? Cand?)

Planificati colectarea de date pentru a raspunde la intrebari

 1. DO-EXECUTA

Realizati planul

Colectati date

Incepeti analiza datelor

 1. STUDY-STUDIAZA

Finalizati analiza datelor

Comparati datele cu predictiile

Centralizati concluziile si rezumati cele invatate

 1. ACT-ACTIONEAZA

Planificati urmatorul ciclu plecand de la cele invatate

Decideti daca modificarile pot fi implementate